Ljeto i sunce – čisto blaženstvo, zar ne? Da, ako uzmete u obzir posebnosti ljetne sezone. Za zdrava crijeva bitno je da ostanete hidrirani i pripremite crijeva protiv napada štetnih mikroorganizama prije odlaska na odmor. U tu svrhu preporučuje se uzimanje probiotika, odnosno sinbiotika, prije i tijekom odmora u inozemstvu, kako bi se zaštitili jačanjem imunosnog sustava.
Najbolje doba godine za boravak vani je sunčana sezona. No, patogeni mikroorganizmi se vrlo brzo množe, osobito za toplog vremena, a posljedice mogu pokvariti osjećaj blaženstva. Kako biste izbjegli neugodne, tipične sezonske zdravstvene tegobe poput bolova u želucu, proljeva, mučnina i povraćanja te u dobrom zdravlju uživali u ljetu, poželjno je poduzeti nekoliko mjera za bezbrižan godišnji odmor!
Ojačajte imunosni sustav ljeti
Ključ otpornog tijela je snažan imunosni sustav, čiji je veliki dio smješten u crijevima. Uz redovitu tjelovježbu te uravnoteženu prehranu – i vlastita obrana tijela od neželjenih napadača ostaje u formi.
Namirnice biljnog podrijetla poput brokule, svježe ubranog bobičastog voća, naranče, đumbira, luka i orašastih plodova jačaju imunosni sustav zahvaljujući svojim vitaminima i antioksidansima. Za prevenciju ljetne gripe, koja je zapravo obična prehlada, treba se pridržavati četiri zlatna pravila:
- Redovito perite ruke jer se uzročnici ljetne gripe najbolje prenose rukovanjem.
- U zgradama ne puštajte klimu stalno na punoj snazi, već rano ujutro i kasno navečer dobro prozračite prostorije.
- U automobilu umjereno koristite klimu umjesto da se s otvorenim prozorima izlažete propuhu.
- Pijte dovoljno tekućine da ostanete hidrirani tijekom dana.
Hidratacija je izuzetno važna ljeti
Uravnotežena ravnoteža elektrolita iznimno je važna ne samo za crijeva, već i za ostatak ljudskog tijela. Znojenjem zbog visokih temperatura tijelo gubi natrij, kalij, kalcij i magnezij te vodu. Stoga se preporučuje piti najmanje 1,5 litru vode dnevno, a u vrućim danima svakako više! Volite li se ljeti baviti sportom, tijekom lakših treninga trebali biste vodu „začiniti“ s prstohvatom soli (= natrija) po litri vode. Tijekom intenzivnog treninga idealno je svakih 20 minuta popiti 250 ml vode i u piće dodati 60-80 g ugljikohidrata, npr. maltodekstrina.
Kako biste izbjegli neugodne tipične probleme vezane uz putovanje kao što su bolovi u trbuhu, proljev, mučnina i povraćanje, preporučljivo je poduzeti neke mjere kako biste unaprijed pripremili svoje tijelo.
Za sve ljubitelje mesa: oprez pri roštiljanju!
Ambiciozni gril majstori često zanemaruju činjenicu da klice poput salmonele ili kampilobaktera imaju svoj vrhunac sezone upravo ljeti. Bakterije se najbolje osjećaju živeći na lako kvarljivoj hrani, poput sirovog mesa i kobasica, plodova mora, jaja i mliječnih proizvoda.
No, patogene bakterije se također mogu nastaniti u salatama i sirovom povrću te uzrokovati probleme u gastrointestinalnom traktu. Ako probavne tegobe traju dulje od tri dana potrebno je konzultirati liječnika. To je osobito važno ako se pojave simptomi poput temperature ili krvave stolice ili ako su zahvaćeni stariji ljudi i djeca. Liječnik može brzo i ciljano započeti adekvatno liječenje.
Savjet za sezonu roštiljanja
Nakon pripreme mesa operite ruke kako se patogene bakterije ne bi prenijele na drugu hranu s roštilja. Ne izlažite meso predugo suncu prije pečenja na roštilju, dobro ga pržite i nemojte jesti meso napola kuhano. Salate i povrće temeljito operite vodom.
Budite oprezni na odmoru
U poznatom okruženju, bakterije se mogu reducirati jednostavnim trikovima. Međutim, to nije slučaj kada putujete u strane egzotične zemlje. Ne samo da spektar patogena tamo može biti drugačiji, nego je teško kontrolirati i pripremu hrane u hotelu ili lokalnom restoranu. Osim toga, postoji kontaminirana voda za piće i koncentracije bakterija u stranim WC školjkama ili bazenima.
Ako se vodite načelom „Skuhajte, ogulite ili ostavite“, mnoga se neugodna iznenađenja, poput putničkog proljeva, mogu izbjeći. Stoga je važno izbjegavati sirovu i nedovoljno kuhanu hranu kao i kockice leda.
Savjet za odmor
Prebiotici, probiotici ili sinbiotici (probiotik + prebiotik) mogu ojačati otpornost imunosnog sustava tako što služe kao hrana crijevnim bakterijama koje promiču zdravlje (prebiotici) i ciljanom primjenom povećavaju njihovu raznolikost (probiotici). U ljekarnama su dostupni pripravci za dugotrajnu primjenu, za prevenciju crijevnih tegoba i poboljšanje zdravlja crijeva, kao i oni za akutno liječenje već nastalih simptoma. S obzirom na učinkovitost, ne bi smjeli nedostajati ni u jednoj putnoj ljekarni.